Kredittkort
Kredittkort

Mange forkjempere for forbrukeres rettigheter har gjennom tiden påstått at utstedere av kredittkort spekulerer i elendigheten, og satser på å få kunder som ikke kan betale for seg, for deretter å tyne dem med skyhøye renter. Man skal ikke utelukke at det finnes useriøse aktører som gjennom tiden har spekulert i dette. Frem til det på 1970-tallet ble forbudt, var det i USA vanlig å sende kredittkort til folk uten at de hadde spurt om dem. Vanligvis gikk slike utsendelser til bankkunder som hadde vist seg som gode betalere, men useriøse firma sendte gjerne kort til drukkenbolter og andre risikogrupper i håp om å sette dem i en gjeldfelle for å flå dem.

Les også: Bruk kredittkortet rentefritt.

Kredittkort i Norge er langt strengere regulerte

Til sammenlikning med amerikanske Cowboy-tilstander er det norske finansmarkedet langt strengere regulert, selv om man ikke kan utelukke at noen driver urent.
Sannheten er likevel at kredittkortselskap foretrekker gode betalere med høy inntekt. De tjener nemlig penger på mange andre vis enn med sine høye rentesatser. Samtidig er det også veldig kostbart styr når folk ikke betaler for seg. Da er det bedre om seilasen går glatt.

Selskaper tjener mer på at du bruker ditt kredittkort fornuftig

Det som kan anses som kredittkort selskapenes hovedinntektskilde er den vanlige bruken av kortet, og selskapene bruker bonuser og Cash-Back (hva er dette?) for å få deg til å bruke kortet så mye som mulig. De får nemlig vanligvis rundt 3% av det du betaler, tilbakebetalt fra selgeren. Et vedheng til dette er at bonusordninger kan brukes som en kanal for direkte markedsføringer. Gjerne betaler butikker til selskapene for å få lov til å tilby bonuser som går direkte mot innehavere av kortene.