Det er mange grunner til at et betalingskrav kan gå til inkasso, og de er ikke alltid selvforskyldte. Har du slike saker, kan du få problemer når du søker om lån eller kredittkort. Skyldes saken at du har dårlig råd, bør du strengt tatt ikke ha kredittkort. Men, en inkassosak kan også være en reell disputt om regninga, og i noen tilfeller bunner kravet ut i ren svindel.
Inkasso på grunn av svindelforsøk
Et av de mange svindelforsøkene man kan bli utsatt for, er urettmessige krav for tjenester du aldri har bedt om eller samtykket til. Denne formen for svindel retter seg ofte mot eldre mennesker, fordi svindlerne regner med flere av disse blir stresset og bekymret når det kommer purringer og trusler i postkassa. I avisene har vi også eksempler på historier der folk har fått et inkassokrav mot seg, fordi de ikke betalte slike urettmessige regninger. Rådene fra økonomiekspertene er å motstride kravet (send brev til selskapet som sendte regninga, og med kopi til et eventuelt inkassoselskap). Sørg for å ta kopi slik at du kan dokumentere innsigelsen senere. Saken skal da ikke behandles som et inkassokrav, med mindre det ikke er åpenbart at innsigelsen din er grunnløs. Deretter vil saken bli oversendt forliksrådet for en rettslig avgjørelse. Har du ditt på det rene, vil du nok vinne saken. Om du er i en slik situasjon, og vil ha kredittkort, kan du legge ved dokumentasjonen sammen med søknaden din.
Selvforskyldt inkasso
Skyldes inkassosaken at du rett og slett ikke har betalt rettmessige regninger, stiller det seg annerledes. Kredittselskapet du søker om kredittkort hos, vil da neppe akseptere søknaden. Vårt råd er at du snarest mulig kvitter deg med gjelda, og venter en stund før du søker på nytt. Så snart du er kvitt inkassosakene, vil din kredittscore forbedres, og sjansene for å få kredittkort økes.